top of page

Vi erbjuder kurser, föreställningar, After work-impro och företagsevenemang i Göteborg och runt om i Sverige. Hos oss kan du se högkvalitativ improvisationsteater med några av Sveriges främsta improvisatörer. Varje föreställning är en ny upplevelse!

Varje år arrangerar vi dessutom en improviserad melodifestival på Stora teatern, där improvisatörer tillsammans med musiker får hitta på en låt, där och då, helt utan förberedelser! Publiken skriver låttitlar, som blir dragna när artisten kommer ut på scenen. Hejdlöst roligt, och häpnadsväckande hur dom får ihop allt! Ingenting är förberett! I 14 år har denna show sålt slut in på sista stol. Succé? Absolut! 

 

Vad är improvisationsteater?

Improvisationsteater är teater utan manuskript, en utbredd konst- och humorform som utövas i många länder. Det finns flera olika former, till exempel teatersport, långform, kortform och improcomedy.

 

I Sverige finns det ett antal olika teatrar och humorgrupper som håller på med improvisationsteater; så som Stockholms improvisationsteater, Presens, Improvisation & Co, Improvisationsstudion, International Theater Stockholm och Mind Melt. Dessa teatrar sysslar enbart med improviserad teater.
 

I USA är improvisationsteater mer känt som en humorform än teaterform. Där använder sig komiker ofta av formen för att ta fram humor i sketcharbete. Saturday Night Live (SNL) är ett sketchprogram i USA där många av komikerna har börjat sin karriär i improvisationskomik. 

 

Om oss

Gbgimpro är just som det låter – Göteborgs improvisationsteater!

Gbgimpro är en av landets mest etablerade och uppskattade grupper och har ett tiotal frilansande skådespelare och teaterpedagoger knutna till sig.

 

Med bara teatertekniker och publiken till hjälp, alltid mitt i stundens hetta, skapar vi historier på scenen. Detta har vi sysslat med sedan 2005. Det blir mycket impro!

Under vår och höst spelar vi kontinuerligt föreställningar på vår hemmascen Redbergsteatern. Vi har det bredaste utbudet av improföreställningar i Sverige med något som passar alla!

 

Hos oss kan du beställa allt från ren underhållning till personalutveckling. Vi ordnar skräddarsydda workshops och evenemang eller färdiga föreställningar – dessa passar allt från konferenser till seminarier, personalfester och möhippor. Våra utbildningar behandlar flera ämnen; allt från kommunikation, teambuilding och samarbete till bemötande och lyhördhet – alltid med humor som främsta verktyg.

 

Och just det, självklart håller vi även kurser för privatpersoner!

 

Vår verksamhet

Gbgimpro har som syfte att bedriva scenkonstverksamhet och kursverksamhet med huvudinriktning på improvisationsteater. Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden.

 

Föreningen är uppbyggd med flera ensembler, en huvudensemble och flera houseteams.

 

Vi har en etablerad verksamhet och är etablerad aktör i branschen.

Vår verksamhet är som traditionellt upplagd teaterstruktur i utformningen där vi har en grund i ett klassiskt föreningsarbete med en ensemble där alla är med i diskussionerna om utformningen. Några får lön men det stora arbetet görs ideellt.

 

Vi är mycket av en intresseförening, med professionell inriktning. Föreställningsdelen av verksamheten är den av föreningens ben som är minst inkomstbärande. 

Vad får man se när man kommer på våra föreställningar?

Relationsdrivet, skådespelarbaserat musikaliskt, humoristisk och mycket narrativ kortform och långform. Vi täcker in en bred publik, lite åt mainstream. Vi spelar intellektuellt och verbalt inte så mycket fysisk teater. Våra genreföreställningar är en förhöjning av genren mer än en återgivning av den. Även i våra mer konceptuella föreställningar kommer vi tillbaka till “vår spelstil”. Personliga i vår spelstil/presentation.

Gbgimpro's Huvudensemble: 

Vilande medlemmar: 

Gbgimpro's houseteam Lillebror:

Gbgimpro's houseteam Helium:

Anders Fors

Anders Fors var en av Sveriges främsta improvisatörer och en uppskattad kursledare, bland annat hos oss på Gbgimpro.

Anders spelade, regisserade, och undervisade i improvisationsteater i över tio olika länder. Han arbetade en period som konstnärlig ledare för Gbgimpro, som kursansvarig för Presens i Stockholm, samt undervisat och spelat på flera av de andra stora improteatrarna i Sverige.

Åren 2016-2018 var han med och drev Reckless Theatre i New York, med primär uppgift att regissera föreställningar, coacha olika Houseteams och undervisa de mer avancerade kurserna. Han var känd för att baka ihop sina grupper till tajta teams där ensemblen sätts i fokus och helheten blir mer än delarna.

Det är tack vare Anders som vi startade upp våra egna Houseteams med en Improv Comedy inriktning. Vi refererar ofta till Anders när vi undervisar våra kursare och repar med våra ensembler. Dessutom är många av formaten vi sätter upp på Redbergsteatern skapade av Anders. Såsom Backstory och Halvklart för att bara nämna några.

I juni 2022 gick Anders Fors bort och det går inte en dag utan att vi på Gbgimpro minns, saknar och inspireras av honom.

bottom of page