top of page

extrainsatt audition

Sista anmälningsdag: 17/6

Har du tidigare erfarenhet av impro och känner att du vill ta nästa steg mot en professionell karriär som improvisatör? Då är Gbgimpros Houseteam något för dig! Målet med ett Houseteam är att få spela och utvecklas och vara en del av Gbgimpros professionella verksamhet.

Under audition kommer vi välja ut en ensemble med hungriga ensemblemedlemmar som fungerar bra ihop. Gbgimpros Houseteam kommer jobba med en av Gbgimpros mest erfarna pedagoger, genom rep en gång i veckan där fokus ligger både på personlig utveckling och ensemblens samspel. Gbgimpros Houseteam kommer även spela inför publik 2-4 gånger i månaden på Redbergsteatern, och efteråt få notes med personlig feedback.

Anmälan:
För anmälan till Houseteam-audition maila oss och berätta om dina tidigare erfarenhet inom impro och varför du skulle vilja bli en del av Gbgimpros Houseteam. 

Maila oss på info@gbgimpro.se

Terminsavgift:
Att bli coachad som houseteammedlem kostar 5500 kr per termin de första två läsåren (5000 kr för studenter). Därefter är målet att gruppen ska bli mer självständig och betalar mindre allt eftersom ni arbetar mer på egen hand.

OBS! Det går även att dela upp betalningen.

 

När: 18 juni
(En tid kommer tilldelas dig)

Sista anmälningsdag:
Torsdag den 17/6

 

Maila oss om du har några frågor!
info@gbgimpro.se

Om Gbgimpro´s houseteam:

Gbgimpros Houseteams är ihopsatta team med lovande talanger och förmågor som tar sitt nästa steg i sin improkarriär. De uppträder varje fredag på Gbgimpros scen med improviserade sketcher, inspirerat av den amerikanska Improv Comedy stilen.

 

Målet med ett Houseteam är att få spela och utvecklas och vara en del av Gbgimpros professionella verksamhet.

Detta är alltså ingen kurs utan en av Gbgimpos ensembler som får coachade rep en gång i veckan och notes och personlig feedback efter varje föreställning. 

 

Gbgimpro's houseteam arbetar uteslutande med Improv Comedy enligt UCB manualen. Det vill säga improviserad amerikansk sketch utvecklat av Upright Citizens Brigade.

Under audition kommer vi välja ut en ensemble med hungriga ensemblemedlemmar som fungerar bra ihop. Gbgimpros Houseteam kommer jobba med en av Gbgimpros mest erfarna pedagoger, genom rep en gång i veckan där fokus ligger både på personlig utveckling och ensemblens samspel. Gbgimpros Houseteam kommer även spela inför publik 2-4 gånger i månaden på Redbergsteatern, och efteråt få notes med personlig feedback.

Vi kommer fokusera på att spela amerikansk långform, där målet är att hitta det roliga i scenen.

Gbgimpros Houseteam fortsätter under två terminer och startar i höst. Efter ett år kommer samtliga houseteam att göra om-auditions där ingen är garanterad en plats. Då öppnas även chansen upp att komma med i ett av våra andra houseteam för dig som är en mer erfaren improvisatör.

Vi vill poängtera att vår ambition är att ni ska fortsätta som team även efter detta och vara en del av Gbgimpros professionella verksamhet. Detta är en ansökan för dig som är intresserad av att vara del i att utveckla en egen teatergrupp under Gbgimpros vingar där ni blir allt mer självständiga och till slut bedriver egna föreställningar på teatern under Gbgimpros flagg. Ni kommer även bli erbjudna att repa tillsammans med Gbgimpros huvudensemble ett antal gånger per termin så att vi säkerställer att grupperna har synergieffekter.

43-FV7A0741.jpg

MÖT EN HOUSETEAM MEDLEM! 

Nyfiken på att vara med i Gbgimpros Houseteam?

I denna intervjun möter vi Karla, som är en del av vårt Houseteam Turbulens, som genomfört sitt första år!

 

Undersökande Improvisatör: Martin Gustafsson

Svarande Houseteammedlem (Turbulens): Karla Brander

Vad fick dig att börja med improvisationsteater?

Jag kände väl att jag drog mot någon form av humoristiskt uttryck. Jag hade väl haft lite funderingar på att satsa på mer teater. Men så gillade jag just att improvisationsteater ofta.. Inte all improvisationsteater, men ofta gick in mer mot det humoristiska uttrycket liksom. Och sen så… Jag hade hört många som hade gått improvisationsteater eller som höll på med det aktivt och trivdes bra med det. 

Vilka var det i din omgivning som sa det?

Det var arbetskamrater Och jag läste också om folk som jobbar med humor som hade sin grund i improvisationsteater. Och jag kände att det här klickar bättre för mig än typ stand up som jag hållit på med också. 

Vilka var de komiker som du refererar till? 

Det var amerikanska komiker. Vi har alltid kollat mycket på SNL (Saturday Night Live) i min familj till exempel. Och då har man undrat så här, hur kom de in på SNL? Och så läser man folks biografier och så är det nästan gemensamt för alla att de har hållit på med improv. Och antingen UCB (Upright Citizens Brigade) eller Second City. 

Det är målet för oss här i Gbgimpro också, att många kända komiker i framtiden ska ha en improbakgrund hos Gbgimpro. Men vad kommer du från, från början? Vad gjorde du innan du började med impro?

Innan jag började med impro har jag gjort lite allt möjligt. Jag pluggade film. Jag pluggade juridik. Jag pluggade krimonologi. 

Gick du klart allt det här?

Ja precis. Men film gjorde jag aldrig någon större degree av. Men sen så hamnade jag i det att jag hade pluggat film och juridik men kände att jag saknade den mer konstnärliga biten som jag egentligen hade varit inne på från början. Så det var väl också en bidragande orsak till att jag just halkade in på impro. Jag kände att jag saknade den pusselbiten i livet. Det hade långsamt glidit iväg. 

Den första impron du gjorde, vart var den någonstans?

Det var på 2Lång på Improverket. Där gick jag grundkurserna. Sen så när jag hade gått igenom det så blev det paus där för då kom pandemin och då var de tvungna att stänga ned. Men sen så såg jag att det skulle hålla på i väldigt liten skala med Improv Comedy på Gbgimpro. Och eftersom att det just var fokus på Improv Comedy och longform så var det väl den formen jag själv hade fastnat för i grundkurserna och ville jobba vidare med. 

Vad är det du tycker är roligast med impro?

Det roligaste någonstans är både att man skapar något flyktigt i stunden och att det är något publiken aldrig får se igen. Och att man gör det i grupp och bygger på varandra. Det tyckte jag var jättehärligt. Och sen så tycker jag att det är kul att jag både får chansen att visa upp mina styrkor på scen, men också få chansen att utmana mig själv väldigt mycket och göra sånt som jag inte alltid är så bekväm med. 

Vilken form av impro tycker du bäst om att göra?

Alltså jag gillar ju Improv Comedy och longform. Jag tycker också om lite roliga format i longform Vi håller ju på med The Movie just nu som jag tycker är jättekul och vi hade också en longformkurs med Louis där vi gjorde The Funeral som var väldigt kul. Så det är väl det jag känner att jag mest taggar igång på. 

Hur fick du nys om att söka till Houseteamet?

Det dök upp i flödet i samband med att jag började gå kurser på Gbgimpro. Då gick jag ju med i diverse facebookgrupper och följde på Instagram och sånt för att kunna få uppdateringar och då dök ju det upp i flödet. Och då tänkte jag ju, det här vill ju jag söka. 

Vad var anledningen till att du ville vara med i ett Houseteam?

Nä men dels tyckte jag att det verkade kul att vara del av ett team som kontinuerligt skapar någonting tillsammans och att liksom få den gemenskapen med en grupp. Och också även om det är ett Housteam först att det även ha möjlighet att hitta en grupp att ta det vidare med. För det är ju inte så givet att göra det i en svensk kontext. Det blir ju mer att man får sätta upp en skylt på ICA, “vill du starta en improvisationsteatergrupp med mig?” Så dels gemenskapen och att kunna starta tillsammans, sen tyckte jag ju givetvis att det lät väldigt kul att det var så mycket impro. Jag vet inte om det var Ida som blev intervjuad förra året? Det var mycket scentid framförallt. Att man får in det här rullande schemat på något sätt. Rep föreställning, rep föreställning. Det tyckte jag kändes som ett härligt format. Och om man känner att man har haft för lite impro så känner man nu att det blir återkommande impro varje vecka. 

Blev det som du tänkte dig? Eller hade du någon annan bild?

Jag tyckte nog att det blev bättre än vad jag hade tänkt mig. Det man inte hade tagit med när man hade visualiserat var vilken god stämning det skulle vara i Houseteamet och inom ramen för Gbgimpro. Man tänker ju alltid att det ska vara mer som i en film liksom. Att det ska vara mycket mer spänt och så. Men det var väldigt avslappnat och väldigt härlig stämning överlag vilket gör att alla de andra bitarna blir bättre. 

Du tänkte mer de där amerikanska filmerna där man mer tävlar mot varandra?

Ja precis! Jag ser till att de råkar ut för en bilolycka så att jag ska få vara konferencier. Och så lite drama där också där någon dör och någon var någons bror… 

Anser du att du har utvecklats och i sådana fall hur?

Ja men det tycker jag. Jag var inne på det innan, man får chansen att visa upp vad som är ens styrkor i impro, men  jag känner också att jag har fått chansen att testa saker som jag kanske inte hade varit så bekväm med i början, men ändå inom ramen för en väldigt trygg grupp. Man får chansen att utmana sig själv och och även upptäcka att det här var jag ganska bra på. Sen så tycker jag att utvecklingen du gör är nästan kontrasterande. För dels blir det nästan lite zen känsla. Du blir bättre på att lyssna och känna in, men du blir också samtidigt bättre på att kasta dig ut, go before you know -  impulsivitet. 

 

Hur ser du på dig själv som ensemblemedlem? Har du utvecklats inom det området på något vis?

Jag kan verkligen känna att om jag jämför med de första gångerna vi repade och de första föreställningarna då man inte kan läsa av varandra riktigt. Och väldigt mycket inom impro är ju att man läser av dom andra i ensemblen hela tiden och jämför med hur det är nu… Jag vet att jag och Axel hade en scen senaste föreställningen där vi kände att vi inte gick ut så tydligt och sa till varandra vilka vi var, men visste precis vart vi ville båda två för vi har kört så mycket scener tillsammans. Så vi hamnade där vi ville ändå utan att vara övertydliga. Så det tycker jag absolut att man märker en skillnad medan man i början var mer, nu kommer jag göra det det här, så då vill jag att du gör det här, de första föreställningarna. 

Eftersom ni inte kunde läsa av varandra så väl, var ju också en av anledningarna till att man skulle vara så noggrann med vem, var, vad i början. Skulle du rekommendera någon att söka till Houseteamet, om ja varför, om nej varför?

Hehe. Näe det tycker jag verkligen inte! Nä men absolut. Jag tycker att.. Och jag har några bekanta som har velat söka men som också har velat jättemycket…. “Men tänk om jag inte har gått tillräckligt många improkurser.” 

Men absolut. Det är väl bara att testa tänker jag och gå på audition. För ja det är ju inte alla i Housteamet som har gått så mycket improkurser heller. Det är ganska stor bredd på bakgrunden. Vissa kommer mer från skådespelarhållet osv. liksom. 

Varför man ska söka: Du får en grupp du kan utöva impro med om det är det du vill göra. Och sen om du bara vill ha mer impro i ditt liv överlag är det jättemycket scentid. Det är en massa rep. Det kommer dyka upp jättemycket sidoprojekt som man kan engagera sig i. Så känner man att det är brist på impro så kommer det att botas garanterat. Men sen gemenskapen. Du lär känna en grupp väldigt bra som man kommer bli väldigt trygg med. Du kommer lära dig väldigt mycket både av repen och teorin kopplat till det, och också av de andra i gruppen och av att se väldigt mycket impro. För det får du ju också göra förutom att själv vara på scen. Du får ju se hur mycket impro som helst. Och sen är det ju kul att skapa i grupp. Så det är klart att man ska söka till detta! Istället för att vara själv i ett sovrum och öva impro. 

 

Det kan man ju också göra. Det är ju dessutom lite billigare. 

53-FV7A0799.jpg

MÖT EN HOUSETEAM MEDLEM! 

Nyfiken på att vara med i Gbgimpros Houseteam?

I denna intervjun möter vi Matilda, som är en del av vårt Houseteam Arsenik, som genomfört sitt andra år! 

 

Undersökande Improvisatör: Martin Gustafsson

Svarande Houseteammedlem (Arsenik): Matilda Köhl

Vad fick dig att börja med improvisationsteater?

Det var ju att jag höll på mycket med skådespeleri innan. Och att jag sen hittade en kurs hos er. Jag var lite rädd för impro innan. Rädd för att släppa kontrollen. Men sen så började jag Impro för skådespelare för Victoria Bang och det var en väldigt trygg grupp och hon var väldigt bra på just det här att det är helt okej att misslyckas och att det egentligen bara är att fira misslyckandet. Och ganska snabbt därefter började jag älska impro. Och sen gick jag långform med Anton. Och sen så dök Houseteam ansökan upp och då var jag lite sugen på att söka och så skrev Victoria också att det här borde du söka, och det ångrar jag inte en sekund. Fantastiskt kul verkligen att få hålla på med impro så himla mycket. 

Vilken form av impro tycker du bäst om att göra?

Jag gillar ju också lite storytelling, men även spela på games och teman som jag har gjort nu i föreställningen Deconstruction. Filmnoir är superkul när det också kan få bli allvarligt. Egentligen all form av impro om man gör det med rätt människor. Det är ju väldigt trygg grupp, Arsenik. Alla grupper jag har varit med i med Gbgimpro har varit väldigt trygga och det hänger nog mycket ihop med att ni kursledare och coacher gör att gruppen blir väldigt trygg. 

Hur fick du nys om Houseteamet från början? 

Det var ju dels på hemsidan och på Facebook såg jag annonserna om det. Och sen tipsade även Victoria om att jag borde söka. Jag hade redan tänkt att söka. Och funderade, ska jag söka eller inte? Och sen när hon skrev att jag borde söka, så var det ju så klart att jag skulle söka liksom. 

Varför ville du vara med i ett Houseteam?

Det var nog också det här att få hålla på med impro med andra som har hållit på mycket med impro på en mer avancerad nivå. Och att få hålla på så mycket med impro och även få spela så mycket inför publik.

Hur har det känts att jobba så mycket med Comedy?

Det var något jag var rädd för i början när jag tänkte att man var tvungen att vara rolig. Men man fokuserar ju inte på att gå in och försöka vara rolig. Utan man spelar ju på att upptäcka ett game som man sen ska spela på. Och sen blir det roligt. Det har nog vänt min bild lite. Det var nog det jag var rädd för.

Du har ju varit med ett tag i Houseteamet Arsenik. Nu går du sista terminen sen kommer ni vara en mer självgående grupp. Hur har sista terminen varit?

Man märker ju att det blir mer och mer ansvar. Som igår till exempel när man var platsansvarig på teatern. Det kändes nästan lite som att det var föräldrafritt! Det är också härligt att känna att vi kan driva det själva. Precis som när vi hade de första repen utan dig som coach. Att det gick så bra själva liksom. Vi har alltid någon som håller i det och vi vet vad vi ska träna på.  

Vad känner du kring framtiden med Arsenik? Ni kommer ju inte ha någon coach nu kommande termin. 

Jag vill ju verkligen fortsätta att driva. Och det hoppas jag ju att de andra vill också. Ehm för jag älskar den gruppen. Och kul också att få hitta på egna format. 

Hur tänker du att du har utvecklats i gruppen?

Fram och tillbaka tror jag. Eller som alltid i utveckling att några steg fram, några steg bak. Också lite beroende på vilket format. Jag har blivit bättre på att gå upp och stötta mycket. Kanske bättre på att stötta andras idéer än att våga påstå egna. Så det är ju något jag vill träna på mer. Att verkligen våga påstå. Man får också till sig saker som man ska utveckla mer. 

Hur känns det då att ha en coach som ger lite feedback på vad man ska träna på och osv? 

Det är ju väldigt tacksamt. Det innebär ju att man verkligen kan utvecklas. Och få möjlighet att göra det. Vi fick ju även specifika övningar där man skulle träna på sin grej liksom. Det är ju supertacksamt. Och att vi även i gruppen är medvetna om vi ska träna på, så att man kan hjälpa till att påminna varandra. 

Skulle du rekommendera någon att söka till Houseteamet? 

Jag skulle rekommendera alla som vill att söka. Vill man hålla på med impro på en mer professionell nivå så tveka inte. Sök! Man får så väldigt mycket för pengarna. 

bottom of page